Wie zijn wij

 

Smokin’ Dutch is een groep buren die bevriend zijn geraakt. Een gedeelde passie is het barbecueën. Regelmatig ruikt het dan ook ‘in de haven’ naar overheerlijke gerechten.

 

Karel en Marco deden in 2019 samen mee aan ‘Baas BBQ’ en het plan voor 2020 was dat Jerry en Bas zich ook zouden opgeven. Een echte buren battle. Maar in plaats daarvan besloten ze de krachten te bundelen en is Danijel ook toegevoegd aan Smokin’ Dutch. Karel heeft het team opgegeven voor het wereldkampioenschappen barbecueën.

 

Smokin’ Dutch is een vriendengroep, wat betekent dat ze elkaar goed kennen. Elkaars sterke punten maar ook elkaars minder sterke punten. Het mooie aan SmokinDutch is dat dit er juist voor zorgt dat ze elkaar goed aanvullen. Om maar niet te zwijgen over de diversiteit! American style, Kroatisch, cuisine nouvelle en patisserie.

Daarnaast is het ondernemen voor deze groep niet vreemd, zowel Karel als Jerry hebben een eigen zaak gehad. En Marco heeft diverse restaurants opgezet.


Karel Kraanen

 

Karel is een 38-jarige shift supervisor in de chemische industrie en een echte barbecue baas.

 

In zijn vroegere jaren zoekend naar waar zijn hart lag als ondernemer met een eigen bar-dancing Cali Mera van 2009-2011. Hierna is hij bedrijfskunde gaan studeren en als production engineer aan de slag gegaan. Karel blinkt uit door zijn kennis van chemische processen en het kunnen entertainen van mensen. Door zijn chemische achtergrond heeft hij een eigenwijze benadering in het garingsproces van voedsel en smaakcombinaties.

Karel is bekend van televisieprogramma ‘Baas BBQ’ in de jaren 2018 en 2019. In 2018 deed Karel mee met een teamgenoot die dezelfde kennis mee droeg. Dit heeft geleid tot de kwartfinale. Het jaar erna besloot Karel opnieuw mee te doen maar dan met iemand die hem perfect kon aanvullen: Marco Hanssen. Ook dit jaar was het team succesvol en is op de tweede plek geëindigd. Een groot pluspunt van Karel is dat hij zichzelf blijft in situaties waarin hij onder druk moet presteren ook met camera’s op hem gericht.

BBQ specialiteiten: Amerikaans bbq’en zoals Brisket, ShortRibs en PulledPork, maar denk ook aan diamanthaas en Picanha. Karel houdt van de tik van Jalapeños om de boel op te spicen.


Marco Hanssen

 

Marco Hanssen is een 44-jarige horeca vakman. Begonnen in 1991 als leerling kok bij Hotel New York.

 

Vanuit hier opgeklommen en werkzaam geweest in gerenommeerde top 100 sterrenrestaurants o.a. La Villette van Fred Musterd en het scheepsvaartkwartier. Daarnaast heeft Marco diverse restaurants opgestart en gewerkt zoals Parkzicht, Loos, La Stanza, Kip maar ook Prachtig bij de Erasmusbrug.

Op dit moment is Marco sinds 12,5 jaar werkzaam als docent koksopleiding en gastheer/gastvrouw aan het Albeda college Mbo niveau 2, 3 en 4.

Marco is een klassiek opgeleide gepassioneerde vakman met oog voor ambacht en detail. Marco is daarnaast een harde werker met een enorme bak ervaring en kennis. In 2019 was Marco te zien bij televisieprogramma ‘Baas BBQ’, samen met Karel. Door Marco zijn theoretisch onderbouwde productkennis lifte hij het niveau op waardoor ze op een prachtige tweede plek eindigden.

BBQ specialiteiten: braadmeester, -gerookte- vis maar ook uitblinker in bijgerechten zoals groenten, salades, sauzen. Marco heeft alle vaardigheden in huis en is bekend met de nouvelle cuisine.


Jerry de Puijker

 

Jerry de Puijker, 36-jarige chef patissier in hart en nieren. Vanaf de leeftijd van 15 jaar stond hij al in de bakkerij van Dudok patisserie.

 

De liefde voor het patissier vak leidde tot een eigen zaak in 2010: de Puijker Patisserie. Door de crisis in 2013 heeft hij besloten om weer voor een werkgever te gaan werken. Jerry is werkzaam geweest voor Vlaamsch Broodhuys en heeft Taartenwinkel opgezet.

Op dit moment is Jerry opnieuw werkzaam voor Dudok patisserie. Door de leidinggevende functie is Jerry goed in de rust bewaken in stressvolle situatie, situaties overzien en taken te verdelen. Daarnaast is Jerry goed in de uitvoerende taken gezien zijn ruim 20 jaar ervaring in het vak. Wat Jerry uniek maakt is zijn ervaring met de zoete gerechten. Ook zijn brood van de BBQ maken de gerechten compleet.

BBQ specialiteiten: Jerry is veelzijdig in zijn BBQ talenten, van brood, desserts tot vleesbereiding. Jerry experimenteert graag en heeft een goed gevoel voor smaken.


Danijel Veselic

 

Danijel Veselic is een 48 jarige projectleider. In het dagelijks levens bemoeit hij zich met de grotere klussen met gemiddeld 50 man.

 

Werken onder hoogspanning is hem niet vreemd. Danijel is goed in het houden van de helicopterview waardoor hij goed het overzicht kan behouden. Dit komt goed van pas in het werken in het BBQ team.

Danijel is vanaf jongs af aan opgevoed met de kunst van BBQ‘en op verschillende wijzen vanuit de Kroatische keukenNa jaren op normale BBQ te hebben geëxperimenteerd heeft Danijel in 2017 de keramische

BBQ ontdekt. Hierbij heeft Danijel zich gericht op de kunst van slow cooking met grote stukken vlees en gerechten compleet te serveren met diverse groente bereidingen.

Maar ook voor het dorstlessend vermogen zijn we bij Danijel aan het goede adres. Danijel heeft de mogelijkheid om zijn gerechten te complementeren met een goed glas wijn of bier. Dit is van essentieel belang voor de juiste smaakbeleving.

BBQ specialiteiten: Kroatische keuken denk hierbij aan een varken aan spit , diverse bereidingen met groot scala aan vleessoorten en vis. Ook het toepassen van de juiste smaak is een specialiteit van Danijel.


Bas Oomen

 

Bas Oomen is een 38 jarige verpleegkundige. Hij heeft kennis van de innerlijke mens zowel anatomisch als de mens als sociaal wezen.


Bas heeft 15 jaar bij defensie gewerkt en daar verschillende functies bekleed. Op het laatste als militair verpleegkundige en hierna is Bas de burger in gegaan. Nu is Bas werkzaam op de spoedeisende hulp in een groot ziekenhuis in R'dam. Werken onder druk is hem niet vreemd en op die momenten kan Bas knallen.

Bas is de nieuwkomer in de groep qua uitvoerende barbecue skills. Hij is sinds 1 jaar zelf bezig met BBQ'en op een keramische BBQ. Hiervoor heeft hij veel meegekeken met Karel, Danijel en Marco en mede door hun enthousiasme is hij zich gaan verdiepen in de kunsten op een eitje.
Bas is een goede aanvulling op het team vanwege zijn pro actieve houding in het zoeken van sponsors en zijn enthousiaste manier van communiceren. Bas is een overtuiger, een sociaal dier en houdt ervan om zich in te lezen en de verdieping te zoeken.

BBQ specialiteiten: het ontdekken en uitproberen van gerechten waarbij Bas het liefst lekker out of the box gaat.